A hierarchikus szervezetekben az ember gyakran csak a munkavégzés lelketlen eszköze. Az agilis szervezetek számára viszont fontos az ember, és hogy a munkáját fenntartható módon tudja végezni. Bár óriási lépést jelentett a szervezetek fejlődésében a munkafolyamatok részekre való bontása és ezáltal hatékonyabbá tétele, mostanra kiderült, hogy ami a munkafolyamatoknak jót tett, a munkavállalóknak kevésbé. Mára sok ember a munkáját túlnyomórészt csak a pénzért végzi, tapos a taposómalomban, hiányzik belőle az elhivatottság, az öröm és a szakmai kiteljesedés érzése. Ennek oka többek között az, hogy eltávolodtak egymástól a munkafolyamatok és a munka eredménye, az ember sokszor nem több egy fogaskeréknél a szervezeti gépezetben. Az agilis megközelítéssel ezzel ellentétben visszahozhatjuk a lelket a szervezetekbe azáltal, hogy fogaskerék helyett ismét emberként tekintünk a munkaerőre.

Hogyan hozhatjuk vissza a lelket a szervezetekbe?

Az agilis szervezetekben tiszta a szervezet célja, hogy a szervezet merre halad és miért pont arra, és mindezt nem csak a vezető és a legmagasabb pozíciókban lévő emberek ismerik, hanem minden ember, aki a szervezetben dolgozik.

Az agilis módon működő szervezetek felismerték, hogy a munka iránti elköteleződést minden esetben gyengíti, ha a munkát végző ember csak egy részleges munkafolyamatot lát át, vagy ha kötelezik arra, hogy kérdezés nélkül hajtsa végre a “fentről” jövő utasításokat. Ha az ember érti munkája értelmét, ha bátorítva van arra, hogy kérdezzen és megkérdőjelezze az olyan szabályokat, amik már nem teremtenek értéket, vagy ha látja a teljes folyamatra gyakorolt hatását, akkor jobb minőségű munkát lesz képes létrehozni, ráadásul örömét is leli benne.

A tisztán megfogalmazott célok teljesítését a tiszta keretek és szerepek segítik, amik talajt teremtenek a jó kapcsolatoknak. Ezzel ellentétben a ködösen meghatározott felelősségek és struktúrák a munkavállalók bizonytalanságát eredményezik saját kompetenciáikban és feladataikban, valamint abban, hogy mit várhatnak el a többiektől. Ettől elkezdődik az egymásra mutogatás és a felelősség vállalásának hárítása, ami hosszútávon egymás ellen fordítja az együtt dolgozókat. A tiszta keretek és szerepek természetesen nem a konfliktusok teljes felszámolását jelentik, hanem az azokban való nagyobb tisztánlátást és ezáltal sokkal eredményesebb megoldásukat.

Az agilis szervezetek mellőzik a hierarchikus struktúrákat, ugyanis ezek a szülő – gyerek viszonyt modellezik, ahol a vezető (szülő) kontrollálja, hogy a beosztott (gyerek) mit és hogyan csináljon.

Az agilis rendszer olyan belső struktúrákat épít amelyek a felnőtt – felnőtt viszonyokat támogatják, az önállóságot, önszerveződést és a felelősségvállalást. Az agilis szervezetekben nem az erősebb akarat győzedelmeskedik, hanem az üzleti érték alapú prioritások, és a valóban működő, mérésekre és visszajelzésekre alapozott megoldások. Az agilis munkafolyamatokban nem csak a szervezeten belül dolgozó emberek kapják vissza az “arcukat”, hanem a termékek és szolgáltatások végső felhasználói is, akik a profitorientált versenypiacon sokszor puszta számokká silányodnak. Az agilis szervezetek nem kizárólag a saját érdekeik teljesülése hajtja, hanem hálózatosan gondolkodnak, aktívan keresik a win-win-win megoldásokat: amik szolgálják őket, az ügyfeleiket és a tágabb környezetet is. Az így meghatározott munkára büszkék tudnak lenni, látják értelmét, ami élhetőbbé és élettelivé teszi az egész munkavégzést.

Ketten (Ádám és Károly, a cikk szerzői) összesen húsz évnyi szakmai tapasztalattal rendelkezünk a szervezetfejlesztés és agilitás területén. Ezalatt az idő alatt rengeteg szervezet működését figyelhettük meg és segíthettük őket a fejlődésükben. Amikor az együttműködés során mélyebben belemegyünk a szervezetben jelentkező problémákba, kiderül hogy az elégtelenül működő kapcsolatokért vagy az alacsony hatékonyságért a rosszul szervezett munkafolyamatok felelnek, ami mögött gyakran a munkáról, szerepekről és egymás emberségéről alkotott téves elképzelések állnak. Nyitott kommunikációt, bizalmat, együttműködési kultúrát építünk a szervezetekben, közösen velük újra-alakítjuk a folyamatokat olyan alapelvek mentén, amiket valóban értékesnek tartanak maguk számára. Azon dolgozunk, hogy olyan szervezetekké váljanak ahol öröm dolgozni, és akikkel előrevivő együttműködni.

A cikk eredetileg a Magnet Magazinban jelent és itt olvashatjátok.

Molnár Károly

Szervezetfejlesztő, Agilis coach, Tréner, Facilitátor

Bankó Ádám

Szervezetfejlesztő, Agilis coach, Változásvezető

Pőcz Adriana

Szövegíró

Tetszett az írás? Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy mindig értesülj az újakról!